Acasă / Atelier / Diverse / Softstart pana la 2000 VA

Softstart pana la 2000 VA

Aceast softstart poate fi conectat direct la reţeaua electrică, în mod normal este legat la intrarea unui amplificator audio. Nu este obligatoriu să utilizaţi acest circuit, dar este necesar atunci când aveţi un transformator toroidal cu o putere mai mare de 300VA. Acest dispozitiv are un circuit de întârziere, un releu si un grup de rezistente care micşorează curentul de pornire, curent care este foarte mare din cauza condensatorilor din etajul de filtrare. Cand totul este stabil este actionat releul de pornire si transformatorul functioneaza la capacitate normala.

În cele ce urmează vă voi prezenta schematic acest circuit. Este un circuit foarte simplu şi nu are nevoie de nici o sursa de tensiune auxiliară.

Curentului de cuplare este scăzut până la 5.5A prin rezistoarele R4-R7 imediat cum este alimentat. În funcţie de timpul de întârziere, care este determinat de condensatoare C2 şi C3 releul şuntează circuitul rezistentelor şi tot curentul este furnizat la transformator. Releu din acest circuit poate lucra cu puteri de pana la 2000VA. Tensiunea de alimentare a acestui circuit vine direct de la reţeaua de alimentare prin C1, R3 şi B1, deci este foarte periculos să atingeţi această parte a circuitului.

In poza de mai jos puteţi vedea placarea componentelor pe PCB.

 • R1, R2                                   470K 0.25W 1% mf
 • R3                                         220R 0.25W 1% mf
 • R4, R5, R6, R7                      10R 5W
 • C1                                         330n 250V (pentru conectare directă)
 • C2, C3                                  470uF 40V electr.
 • B1                                         B250C1500
 • Re1                                       24V (250V-8A contact)
 • F1                                          Depinde de curent
 •  

  Sursa: http://mitglied.multimania.de/Promitheus/delay_circuit_for_toroids.htm

  Despre Ciprian

  Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

  4 Comentarii

  1. Consider ca este bine sa il folosim si la puteri mai mici de 300VA, deoarece putem sa prindem faza de tensiune pe maxim atunci pornim un amplificator audio sau orice echipament.

  2. oare poate fi scazut curentul de pornire si sub 2 A fata de 5,5 asa cum se descrie?

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *