Acasă / Atelier / Audio / Tuburi electronice / Un amplificator economic cu tuburi electronice

Un amplificator economic cu tuburi electronice

Pentru cei care doresc să aibă un amplificator pe tuburi şi nu vor să investească prea mult mana în el, propun următoarea schemă:

Amplificatorul este în contratimp, folosind ca triode finale, tubul 6Н6П. Aceasta este o dublă triodă specială de RF. Puterea maximă la un anod este de 4,5W. Beneficiează de o rezistenţă internă scăzută, de sub 2K, şi o pantă de 11mA/V, avînd o liniaritate ridicată.  Tuburi noi de acest tip încă se pot găsi în talciocuri sau pe piaţa de mîna a doua. Construcţia specială a tubului precum şi regimul deloc drastic de funcţionare, asigură o viaţă lungă a acesteia, practic de cîţiva ani, în utilizare normală de 3 ore pe zi, în medie. După 500 de ore de funcţionare, uzura este de sub 5%, valoare obţinută prin compararea curbelor faţă de unul nou, pe un caracterograf.

Celălalt tub este tot o dublă triodă, folosită ca amplificator de tensiune. În loc de 6Н16Б, se pot folosi tuburi europene precum ECC83, ECC82, ECC88, etc.

Prima triodă are rol de preamplificator, avînd un factor de amplificare cam de 20. A doua triodă este defazor catodină, după care semnalul defazat cu 180 de grade pleacă spre grilele finalelor, prin condensatoarele C1 şi C2. Negativarea finalelor este fixă, realizată cu ajutorul diodei D1. Se poate renunţa la condensatoarele C3 şi C4, chair cu rezultate mai bune.

Transformatorul de iesire este facut pe miez E12 (fereastra 12x30mm), grosimea pachetului 20mm. Infasurare primara 2×2300 spire, diametrul spirei d=0,12mm; secundarul are 74 spire d=0,74mm.  Transformatorul asigură o rezistenţă anod-anod de 15,4K, reprezentînd o valoare de aproximativ 4 ori mai mare decît rezistenţa internă a unei triode finale. Inductanţa este suficient de mare ca să asigure o redare bună a frecvenţelor chair şi sub 30Hz.

Ca alimentare, montajul are nevoie de o sursă de 6,3V la 3A, care poate fi şi neredresată.Tensiunea anodică, aplicată pe netul B+ din schemă, poate avea valori de la 200V la 260-280V. În cazul folosirii de tensiuni anodice mai mici, dioda D1 se va schimba cu una de 8V2.

Amplificatorul, realizat pe 2 canale, asigură o putere de 2 x 3W, aparent foarte mică, dar suficientă pentru o cameră de locuit. Îl recomand a se folosi fără corector de ton Mai jos, o poză cu amplificatorul realizat şi în teste, înainte să îl bag în carcasa unui amplituner, căruia am vrut să-i schimb finalul.   În mijloc este un EM84, ochi magic, montat ca vu-metru. Schema vu-metrului se paote găsi tot pe acest site, la secţiunea Tuburi electronice.

 .

 

Distorsiunile armonice la 2W sînt sub 1%:

Despre Cristian Grecu

Mă numesc Cristi, şi uneori sînt student la facultatea de electronică din Bucureşti. Consider electronica un domeniu infinit, cu cît învăţ mai mult, cu atît văd că marginile sale sînt tot mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *