Acasă / Atelier / Audio / Aparat cu ultrasunete impotriva tantarilor

Aparat cu ultrasunete impotriva tantarilor

schema_electronica_aparat_cu_ultrasunete

S-a demonstrat științific că doar femela țânțar înțeapă pentru a se hrăni în perioada de gestație. În această perioadă femela evită masculii pe care îi detectează după sunetele emise de aceștia (un zumzăit). Acest dispozitiv imită zumzăitul masculilor țânțar alungând femelele, evitând înțepătura acestora. Potrivit anumitor publicații, frecvența emisă de țânțarii de sex masculin este de aproximativ 20-25 kHz. Dar, conform altora aceasta este în regiunea de 5-7 kHz și poate fi perceput chiar și de urechea umană. Circuitul propus este unul foarte simplu și ieftin de realizat.

Acesta  folosește doar un singur CI, de tip CMOS 4047. Acest CI poate fi utilizat în foarte multe aplicații, inclusiv cel de multivibrator sau astabil (folosit în acest caz). Frecvența de funcționare este stabilita de componentele externe C1, R1, și P1, acesta din urmă face posibilă reglarea frecvenței, având în vedere incertitudinea care există pentru a alege o valoare cat mai eficientă … Pentru a reproduce cel mai bine frecvențele înalte produse de generator, traductor-ul de ieșire folosit este un tweeter simplu, dar de preferat ar fi utilizarea unuia de tip piezo. Un astfel de tweeter se comportă, de fapt, mai mult ca un condensator, și astfel exista riscul de a supraîncărca ieșirile CI CMOS, care nu pot furniza un curent substanțial, după cum știe toată lumea care a lucrat vreodată cu un CMOS din aceasta serie.

Despre Andrei P

Numele meu este Andrei si pasiunea mea este electronica. Imi place sa invat mereu lucruri noi , dar mai ales de la cei mai buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *