Acasă / Atelier / Audio / Amplificatoare / Amplificator de până la 100W cu TDA7294

Amplificator de până la 100W cu TDA7294

tda7294
TDA7294 este un circuit integrat monolitic de tip „Multiwatt15”, cu o putere mare de ieșire (de până la 100 W) destinat utilizării ca amplificator audio de clasa AB în aplicațiile Stereo Hi-Fi (acasă, ca amplificator auto, etc.). Datorită unei game largi de tensiune și fiind capabil sa furnizeze un curent semnificativ chiar și în prezența unei alimentari la o tensiune scăzuta, acesta devine un amplificator ideal pentru aplicațiile portabile. Din datasheet-ul acestui IC am găsit că acesta poate fi alimentat cu o tensiune între ±10V și ±50V. Am mai găsit că acesta poate scoate un curent maxim de 10A. Deci, avem o tensiune de 100V și un curent maxim de 10A atunci putem spune că acest IC poate scoate o putere maxima de 100W.

amplificator_cu_tda7294

asezare_comp_tda7294

cablaj_tda7294

Circuit_asamblat_tda7294

Dacă este nevoie de mai multă putere, atunci putem lega două IC-uri în punte și vom obține o putere de până la 250W:

tda7294_in_punte

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

17 Comentarii

 1. Cadar Laurentiu

  Am o rugaminte… daca aveti un id….nu inteleg ce e acela IC?:(
  Mersii! i zii buna:D

 2. In material s-a strecurat o greseala! 100V x 10A inseamna o putere de 1000W! cea ce nu este deloc posibil cu acest tip de integrat! La fel si alimentarea cu +/- 50Vdc este exagerat de mare, ce va duce la defectarea CI forte rapid! Ca si parere personala, acest integrat nu poate livra singur o putere mai mare de 80W indiferent de ce artificiu se va aduce schemei

 3. Buna ziua ! Ce marime trebuie sa aiba placa pe care se imprima cablajul ?

 4. Daca se poate si o lista va rog cu piesele… si in special rezistentele de cat sa fie de 1/4 2 de 1 …va rog frumos

 5. Nu aveti nevoie de lista o data ce aveti schema, se pot identifica din ea, rezistorii sunt ok de 0,5w

 6. Am si eu o intrebare
  Eu din cate stiu pinul 9 (ST-BY/MUTE) se da un plus de la tensiune de alimentare nu se leaga la masa
  Daca sti careva mai bine va rog sa imi spuneti.

 7. Detin doua TDA7296 si as dori sa-l plasez in locul lui TDA 7294.Din cate am studiat am vazut ca e compatibil pin la pin.Pt amplasare a 2 bucati pe acelasi radiator trebuiesc izolate fata de masa?Multumesc anticipat.

  • Radiatorul e de obicei conectat la V– (pin15). Nu există nici o interdicţie în a le monta pe un radiator comun neizolate. Ca să te convingi, măsoară cu ohmmetrul între pinul 15 şi aripioara care se fixează pe radiator cu şurub. Trebuie să fie ZERO Ω.

   • Dacă radiatorul e conectat la masă, adică potenţialul ZERO(!) al sursei de alimentare atunci trebuie să le izolezi pe fiecare în parte.

 8. Amplificatorul se poate monta si la masina ?

  • Amplif. are nevoie de minim ±10V (adică 20V cu priză mediană). Mai ai nevoie de încă o baterie de 12V şi se rezolvă cel mai simplu. Dar nu scoate 100W la ±14V cît are o baterie încărcată.

 9. imi da si mie cine imagine care arata cum sunt arajante piesele pe cablazi ca ii imaginea aia nu se intelege

 10. as vrea o lista cu valorile condensatorilor uf si v.

  • Tensiunea condensatorilor se alege in functie de tensiunea de alimentare. Aceasta trebuie sa fie mai mare decat tensiunea de alimentare, de prefereat cu cel putin un prag (de ex: daca ai la intrare 50V se pune un condensator de 63V sau 100V).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *